
Σήμερα, η αγορά εξελίσσεται και αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα και οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο κριτικοί. Αυτό υποχρεώνει τις εταιρείες να μελετούν βήμα προς βήμα κάθε στρατηγική της μάρκας.
Στην πραγματικότητα, το εμπορικό σήμα είναι η κύρια αξία της εταιρείας και είναι η φήμη που ένας οργανισμός έχει καταφέρει να χτίσει στο κοινό του. Ωστόσο, ένα εμπορικό σήμα σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε αγοραστή, υποψήφιο ή συνεργάτη – κάθε άτομο το αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό του πλαίσιο και, κυρίως, την εμπειρία του με την εταιρεία.
Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμπορικού σήματος και την ανάπτυξη στρατηγικής branding έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μεγάλα οφέλη και επιτυχία στην επιχείρηση.
Τι είναι το branding;
Το branding είναι μια συνειδητή στρατηγική και μια σειρά ενεργειών που μετατρέπουν το προσφερόμενο προϊόν ή υπηρεσία σε εμπορικό σήμα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν δεσμοί με το κοινό και να επηρεαστούν οι αγοραστικές του αποφάσεις. Αν και είναι δύσκολο να ελέγξετε τα συναισθήματα του κοινού σας, ορισμένα τεχνάσματα και τεχνικές μπορούν να σας επιτρέψουν να αλλάξετε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για την εταιρεία σας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Και σε αυτό έγκειται η τέχνη του καλού branding. Έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται την εταιρεία σας και να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησής σας.
Με άλλα λόγια, το branding επικεντρώνεται στο να κάνει μια μάρκα γνωστή και επιθυμητή, καθώς και να ασκήσει μια θετική εικόνα στο μυαλό του καταναλωτή.
Ωστόσο, το να μην λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες της μάρκας και να μην παρουσιάζεται η ταυτότητά της με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για την επιχείρηση. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε 5 λάθη branding που τείνουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

1. Μη ύπαρξη σαφώς καθορισμένου στόχου και στρατηγικής
Εάν θέλετε να τοποθετήσετε το εμπορικό σήμα σας στην αγορά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι θέλετε να επιτύχετε και ποιος είναι ο στόχος σας. Σε γενικές γραμμές, πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση πρέπει να έχετε ένα ισχυρό όραμα για την ταυτότητα της μάρκας σας και μια σαφώς καθορισμένη στρατηγική, διαφορετικά κανείς δεν θα πάρει στα σοβαρά την εταιρεία. Τα βασικά μέρη της ταυτότητας της μάρκας που πρέπει να είναι καλά καθορισμένα είναι το λογότυπο, τα χρώματα της μάρκας, το σλόγκαν και πολλά άλλα.
Όταν έχετε μια ισχυρή ταυτότητα, έναν ξεκάθαρο στόχο και μια στρατηγική για την επίτευξή του, τότε η μάρκα γίνεται αναγνωρίσιμη και οι καταναλωτές αρχίζουν να τη συνδέουν με τις αξίες τους και να τη διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές στην αγορά. Εάν αυτά τα πράγματα δεν είναι καλά μελετημένα, τότε οι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα στραφούν στην επιχείρησή σας.

2. Χρήση λανθασμένων γραφικών στοιχείων
Κατά τη δημιουργία των οπτικών στοιχείων του εμπορικού σήματος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα σωστά χρώματα, σχήματα και μεγέθη γραμμάτων, για παράδειγμα. Ο γραφικός σχεδιασμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ανάπτυξης της επωνυμίας. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε στοιχεία που ταιριάζουν με τον χαρακτήρα της μάρκας, ο πελάτης μπορεί εύκολα να μπερδευτεί και είναι πιθανό να μην καταλάβει σωστά το μήνυμα που στέλνει η μάρκα σας.
Επιπλέον, η γραφιστική διάταξη της μάρκας βοηθάει πολύ στη μνήμη και την αναγνώριση της μάρκας από το κοινό.
3. Μη ύπαρξη διαδικτυακής επικοινωνίας και παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στις μέρες μας, η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διατήρηση ενός ιστότοπου ή ενός ιστολογίου βοηθά περισσότερο στην ανάπτυξη ενός εμπορικού σήματος και αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη μιας στρατηγικής μάρκετινγκ.
Δεν είναι πλέον μόνο το νεανικό κοινό που χρησιμοποιεί αυτά τα κανάλια επικοινωνίας- σχεδόν κάθε άνθρωπος παίρνει ιδέες ή συστάσεις από το Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, όταν κάποιος γνωστός σας σας συστήνει μια μάρκα, είναι πολύ πιθανό να ελέγξετε τον ιστότοπό της και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν θα στραφείτε στις υπηρεσίες της.
Η μη ύπαρξη διαδικτυακής παρουσίας θα μείωνε την αναγνωρισιμότητα της μάρκας και επομένως θα δυσκόλευε τους πελάτες να καταλάβουν ποιοι είστε και τι προσφέρετε.
4. Μη σύνδεση με το σωστό κοινό
Για να είναι επιτυχημένη η μάρκα, πρέπει να γνωρίζετε σε ποιον απευθύνεστε και ποιο είναι το κοινό σας, και αν δεν το κάνετε σωστά, η μάρκα σας θα χωλαίνει συνεχώς.
Όταν δεν έχετε ορίσει το κοινό σας, είναι σαν να μιλάτε σε όλο τον κόσμο. Το καλό branding πρέπει πάντα να στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι μιλάτε με τον πελάτη πρόσωπο με πρόσωπο, κατανοείτε το πρόβλημά του και του προσφέρετε κάτι αποκλειστικό που θα βοηθήσει στην επίλυσή του.
Μόνο όταν εντοπίσετε και καταφέρετε να κατανοήσετε το κοινό σας, ποιοι είναι και τι τους ενδιαφέρει, θα μπορέσετε να παράγετε κάτι που να συμπίπτει με αυτό.

5. Το μήνυμα της μάρκας δεν είναι συνεπές
Όταν μιλάμε για κοινό-στόχο, η μάρκα πρέπει να έχει ένα μήνυμα που θέλει να προωθήσει. Αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και συνεπές. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι ότι δεν δημιουργούν ένα τέτοιο βασικό μήνυμα.
Όταν το μήνυμα της μάρκας σας είναι καλά καθορισμένο, γίνεται η πυξίδα σας. Μέσω αυτού, θα βρίσκετε ευκολότερα το κατάλληλο κοινό, θα διατηρείτε τις αρχές σας και δεν θα χάνετε το δρόμο προς τον επιθυμητό στόχο.
Η διαδικασία δημιουργίας εμπορικού σήματος είναι ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικός και είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείπεται. Πολύ συχνά, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάνουν λάθη σε αυτή τη διαδικασία (μερικά από αυτά έχουμε παραθέσει σε αυτό το άρθρο) και δεν δίνουν προσοχή σε λεπτομέρειες που είναι πραγματικά σημαντικές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επωνυμία, προκειμένου η επωνυμία να είναι επιτυχημένη.
Το Artwokit.gr μπορεί να σας προσφέρει την οικοδόμηση της ταυτότητας της επωνυμίας σας – από τη δημιουργία λογότυπου μέχρι τη σωστή τοποθέτηση στα κοινωνικά δίκτυα και στα έντυπα μέσα.
Επιπλέον, τη δημιουργία ενός προφίλ του ιδανικού πελάτη και τη συνεχή ανάρτηση επώνυμου περιεχομένου.